Lightbox Sequencer

De Lightbox Sequencer is een audiovisuele installatie gemonteerd aan de muur die bestaat uit een aantal lichtbakken. Op deze Lichtbakken zitten drukknoppen, draaiknoppen en infrarood afstand sensoren. Wanneer een bezoeker een knop bedient ontstaat er direct een ritme. Hierdoor heeft de bezoeker de controle over het geluid in de ruimte. Tevens is de installatie van een afstand een mooi lichtschouwspel.

Hoe werkt de Lightbox Sequencer?

Mensen zien lichtbakken aan de muur hangen vol met knopjes. Deze lichtbakken doen verder niets. Knopjes zijn op te drukken dus dit is het eerste wat men uitprobeert. Direct licht dit segment van de lichtbak op en gaat er een soort looplicht lopen. Waar het segment opgelicht is klikt er een geluid.
Dit nodigt direct uit om ook de andere lichtbakken uit te proberen. Dan blijkt voor de gebruiker dat er bij elke lichtbak een ander geluid te horen is. Zo leert de gebruiker automatisch hoe de installatie werkt. Tevens wordt zo de muziek automatisch opgebouwd. Wanneer de gebruiker stopt met bedienen gaat de installatie stap voor stap langzaam uit. Zo is er automatisch ook een afbouw van de muziek. Een mooie bijkomstigheid is dat mensen vaak direct weer gaan spelen.
Verder zitten er draaiknoppen onder op de lichtbakken. Hiermee verwissel je de sample.
Boven op de lichtbak zit soms een draaiknop, soms een infrarood sensor en soms helemaal niets. Deze zijn bedoeld om een speciaal effect aan het geluid van de lichtbak toe te voegen. Een echo, afspeelsnelheid of bijvoorbeeld een lowpass effect. Het blijkt dat mensen deze effecten pas zien bij de tweede keer dat ze de installatie gebruiken. Dan ondekken ze een soort nieuwe laag van het “instrument”.
Softwarematig zijn de eigenschappen van elke bak gemakkelijk aan te passen. Zo kan de installatie steeds weer een nieuw gevoel opwekken.

De installatie was te bewonderen, bekijken en beleven op onderstaande locaties en evenementen:

2008 Welcome to the future festival, Amsterdam
2008 Elettrowave festival, Livorno Italie
2008 Sounddish tijdens Noorderslag, Groningen
2008 Versch, Sugarfactory Amsterdam
2007 Strp festival, Eindhoven
2007 Image, Paard Den Haag
2007 Beats van de Binnenweg festival, CBK Rotterdam
2007 Boulevard Festival, Going Public, ’s Hertogenbosch
2006 Upgrade, Melkweg Amsterdam
2006 Media Room, Melkweg Amsterdam
2006 Up2date Expo, Stichting Idee-fix Breda.

Video

www.vimeo.com/2394409

Er is nu meer:

Sinds zomer 2008 is er ook de Lightbox sequencer 2.0 installatie. Groter, mooier, steviger, harder etc. Neem een kijkje!